Lesslie - Caste Study - Hero Banners (10)

 

"Det känns som att Lesslie kan bli något stort och jag är spänd på att vara med på resan."

Lesslie välkomnar Richard Carlsson aka. Father of eunit, edoc and try-catch 

För programmerare inom inom Erlang och Elixir-världen kanske namnet Richard Carlsson inte är så främmande, för somliga kanske han till och med anses som en "kändis"

Richard har mycket lång erfarenhet av programspråket Erlang. Som medlem i forskningsgruppen HiPE på Uppsala Universitet arbetade han på förbättringar i Erlangs kompilator och runtimesystem i nära samarbete med Ericsson. Han var med på Klarnas resa över ett decennium, från att de var ett litet företag med färre än 10 utvecklare. Han har skrivit flera Open Source-verktyg som används dagligen av tusentals utvecklare, och är medförfattare till boken “Erlang and OTP in Action”.

"Lesslie är ett ungt och energiskt företag med en mycket lovande produkt och en intressant teknikplattform. Det känns som att det kan bli något stort och jag är spänd på att vara med på resan."
 
- Richard Carlsson

Kan du berätta om din resa inom techbranschen? Vad inspirerade dig att göra karriär inom tech?

RC: Som så många andra gen X:are lärde jag mig först att programmera på 80-talets hemdatorer, men då visste ingen att man kunde ha en karriär inom mjukvara. Jag studerade matematik, fysik och numerisk programmering, men tillbringade större delen av min fritid på hobbykodningsprojekt. Sedan upptäckte jag att det fanns en institution på universitetet som faktiskt sysslade med den typ av mjukvara som jag gillade: Datavetenskap. Så jag bytte och gjorde min master där.

Av en slump hade institutionen ett samarbete med Ericsson om att förbättra deras nya proprietära språk Erlang, och jag hamnade som doktorand i en forskargrupp som arbetade med detta. Sedan släpptes Erlang som Open Source, och vi spolar framåt till 2008 när jag gick med i ett dynamiskt nystartat företag som hette Kreditor. Vi var bara 8 utvecklare vid den tiden, men med en kodbas i Erlang kunde vi röra oss snabbt och fortfarande ha ett mycket tillförlitligt system. Företaget växte och bytte namn till Klarna, och resten är historia. Men efter mer än 10 år av otrolig tillväxt, lämnade jag för att prova något nytt.

Du deltog som medförfattare till boken "Erlang and OTP in Action" och är medgrundare av Erlang Ecosystem Foundation, berätta mer om den resan.

RC: OTP är en uppsättning bibliotek och principer för att skapa pålitlig mjukvara av industriell kvalitet, och det är en integrerad del av Erlang-plattformen, men dokumentationen var svår att förstå om du inte redan visste hur det hela fungerade, så de flesta utanför Ericsson (jag inklusive) visste inte mycket om hur man utnyttjar det. Mina amerikanska vänner Martin och Eric hade gjort det hårda arbetet med att lära sig det ordentligt och ville göra en bok som lärde ut OTP för allmänheten. Jag blev först ombedd att gå med som rådgivare, men slutade som medförfattare, och jag lärde mig mycket under arbetet med det. Det finns nyare böcker nu som täcker detta ämne, men jag tror att vi lyckades kickstarta den bredare användningen och förståelsen av OTP-biblioteken bland Erlangprogrammerare. Erlang Ecosystem Foundation kom ur ett långvarigt behov av samarbete mellan företag som förlitade sig på Erlang, Elixir och andra språk baserade på Erlang-plattformen - liknande hur Scala, Kotlin och Closure är baserade på Java-plattformen. Det började som en informell grupp för industrianvändare, där jag var representant för Klarna, och så småningom blev det en fullständig stiftelse, i linje med liknande organisationer som Python Software Foundation.

 
"Framför allt min långa erfarenhet av produktionssystem, mjukvaruarkitektur, och Erlang-plattformen som bland andra WhatsApp, Klarna, och Kivra bygger på."
Kundcase - citat bilder (8)
 
- Richard Carlsson

Vilka anser du vara de viktigaste tech framstegen eller innovationerna du har varit en del av eller sett under din karriär?

RC: Det mest uppenbara svaret är "Internet och World Wide Web". Det är otroligt hur snabbt vi nästan har glömt hur livet var innan du kunde googla på saker på en millisekund, eller kolla en karta över var som helst i världen, eller streama högupplöst video, allt på din mobiltelefon. Och det är bara under de senaste 20 åren. Och hastigheten och minnet på en persondator idag är en miljon gånger så stor som min första hemdator, och till ungefär samma pris, vilket känns vansinnigt. Men på mjukvaruutvecklingssidan är mitt svar Git. Om du inte kommer ihåg versionskontrollsystem innan Git fanns, har du tur. Det har möjliggjort så mycket av utvecklingen av mjukvara de senaste två decennierna och kan vara Linus Torvalds viktigaste tekniska bidrag, ännu mer än Linux. När vi växte förbi 50 utvecklare på Klarna räddade vi att kunna byta till Git från att bli galna från de ständiga sammanslagningskonflikterna vi hade i det äldre systemet.

Kan du dela med dig av en minnesvärd berättelse eller ett projekt från din karriär som hade en djupgående inverkan på dig eller teknikbranschen som helhet?

RC: De flesta av de minnesvärda historierna har jag inte friheten att prata om, men jag är ständigt förvånad över hur snabbt vissa saker i mjukvaruindustrin kan förändras medan andra saker verkar förbli ungefär som de var för femtio år sedan. Vi befinner oss fortfarande i informationsteknologins industriella revolutionsfas, och det finns så mycket vi fortfarande behöver ta reda på.

Som teknisk veteran har du sannolikt ett unikt perspektiv på skärningspunkten mellan teknik och andra områden. Hur ser du på att tekniken positivt påverkar finansområdena och vilka utmaningar behöver lösas?

RC: Det är klart att initiativet Open Banking är en stor grej. Klarna utmanade de gamla idéerna om hur onlinebetalningar kunde göras, vilket tog bort mycket av friktionen och förbättrade konverteringsfrekvensen för ehandlarna. Vi ser nu starten på något liknande inom finansiella tjänster, där kunderna kommer att få mer transparens och mindre friktion, vilket utmanar de gamla bankernas sätt att arbeta. De största utmaningarna är saker som pålitlighet, användbarhet, datasäkerhet och tillit.